خانه / مقالات / نکات کلیدی در بهداشت خانوار‌ها

نکات کلیدی در بهداشت خانوار‌ها

تفکیک زباله های خانگی:

در بیشتر کشورهای پیشرفته، تفکیک زباله‌های خشک و تر امر بسیار مهمی است و شهروندان ملزم به رعایت آن هستند. در شهرهای مدرن برای زباله‌های خشک و تر به تفکیک سطل‌های جداگانه تعبیه می‌شود تا پسماند بازیافتی به راحتی شناسایی شوند و در چرخه بازیافت مورد استفاده قرار گیرند.

پسماندهای تولیدی در هر منزل می‌تواند به سه دسته تقسیم شوند. زباله‌های خشک (کاغذ و مقوا، پلاستیک، فلزات، شیشه، منسوجات و چرم، چوب، لوازم الکتریکی و الکترونیکی) و تر (پسماندهای غذایی، انواع میوه و سبزی) به عنوان دو دسته از پسماند بازیافتی شناخته می‌شوند و بخش دیگر مربوط به زباله‌های خطرناک (زباله‌هایی که در معرض نور و حرارت می‌توانند گازهای مضر و خطرناک تولید کنند، یا قابل اشتعال باشند) است.

نکات کلیدی در بهداشت خانوار‌ها

هرگونه استفاده دوباره و جدید از مواد زاید و پسماند بازیافتی را بازیافت می‌گویند.

برای استفاده مجدد از انواع پلاستیک، بطری‌های نوشابه و سایر مواد غذایی در مرحله اول شست‌وشو و ضدعفونی می‌شوند. سپس طی عملیات خاصی تبدیل به اقلام جدید‌تری خواهند شد و در چرخه استفاده قرار می‌گیرند.

روش‌های تفکیک زباله در منزل:

یکی از روش‌های تفکیک زباله در منزل این است که برای هر نوع زباله سطل جداگانه‌ای متناسب با فضایی که در اختیار دارید، در نظر بگیرید. به این صورت تفکیک زباله‌ها کار آسان‌تری خواهد شد. اگر تنها تصمیم دارید که زباله‌های خشک و تر را تفکیک کنید می‌توانید سطل بزرگ‌تر را به زباله‌های خشک و سطل کوچکتری را برای زباله‌های تر در نظر بگیرید.

نکته آخر:

تفکیک زباله در منزل کار بسیار آسانی است و نیاز به دانش، تخصص و مهارت خاصی ندارد. برای تفکیک زباله در منزل تنها نیاز است تا دسته‌بندی زباله‌های خشک و تر را بشناسیم.
از فواید بازیافت زباله‌ها صرفه‌جویی در مصرف انرژی و کاهش آلودگی محیط زیست است.

دخانیات:

براساس برآورد سازمان جهانی بهداشت، در کشور ما سالانه ۶۲ هزار مرگ بعلت بیماری‌های وابسته به دخانیات روی می‌دهد و در صورت تداوم روند جاری، در ۲۰ سال آینده به میزان ۲۰۰ هزار مرگ در سال افزایش خواهد یافت. قرار گرفتن در معرض دود سیگار یا دود دست دوم نیز عامل فوت شش تا هفت هزار نفر در سال می‌شود، از این تعداد نیز ۲۰ درصد سهم کودکان است. همچنین چهار بیماری اصلی قلب و عروق، تنفسی، سرطان و دیابت به عنوان علل مرگ و میر در سطح جهان مطرح هستند و دخانیات مهم‌ترین عامل مشترک آنها است.

فواید ترک دخانیاتنکات کلیدی در بهداشت خانوار‌ها

  • پس از گذشت ۲۰ دقیقه فشار خون و ضربان نبض به حد طبیعی بازمی گردند. جریان خون دستها و‌ پاها بهبود می‌یابد.
  • پس از گذشت ۸ ساعت سطح اکسیژن خون به حد طبیعی بازمی‌گردد. احتمال حمله قلبی شروع به افت می‌کند.
  • پس از گذشت ۴۸ ساعت حواس بویایی و چشایی بطور چشمگیری بهبود می یابند. بوی ناخوشایند دود سیگار از بدن و تنفس ناپدید می شود.
  • پس از گذشت ۳ ماه عملکرد ریه افزایش یافته، تنفس راحتتر می‌شود. سرفه‌های آزار دهنده ناپدید می‌شوند. خطر ابتلا به بیماری‌های لثه به وضوح کاهش می‌یابد. رنگ روی دندان‌ها شروع به کاهش می کند.
  • پس از گذشت ۹ ماه خطر بروز عوارض طی حاملگی یا مرگ جنینی به سطح غیر سیگاری ها باز می گردد.
  • پس از گذشت ۵ سال احتمال ابتلا به سرطان دهان، حلق و مری به میزان ۵۰ درصد کاهش می یابد. خطر حمله قلبی نسبت به سیگاری ها به نصف می رسد.

اشعه ماورای بنفش و رادون:

اشعه ماورای بنفش نور خورشید به سه دسته UVB ،UVA و UVC با طول موج‌های مختلف تقسیم ‌بندی می‌شود.

حدود ۹۵ درصد اشعه ماورای بنفش خورشید که به سطح زمین می‌رسد، از نوع UVA است. مقادیر کم ‌پرتو فرابنفش برای انسان سودمند است و برای تولید ویتامین D ضروری است و در درمان بیماری‌هایی مانند نرمی استخوان، داء‌الصدف و اگزما مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما قرار گرفتن طولانی‌مدت در معرض تابش فرابنفش ممکن است، اثرات حاد و مزمنی را بر سلامت پوست (سرطان پوست)، چشم (سوختگی قرنیه چشم، دژنراسیون ماکولا، ناخنک و آب مروارید)و سیستم ایمنی انسان داشته باشد.

نکات کلیدی در بهداشت خانوار‌ها

برای پیشگیری…

استفاده از پوشش مناسب، عینک‌های آفتابی و ضدآفتاب‌ها در فصل گرما ضروری است. بسیاری از مردم کرم‌های ضدآفتاب را جزو مواد آرایشی و زینتی محسوب می‌کنند و آن را در زمره اقلامی چون پن‌کک و… قرار می‌دهند، در حالی که چنین نیست و در بسیاری از کشورهای پیشرفته این فرآورده‌ها به عنوان دارو در نظر گرفته می‌شوند. متخصصان پوست استفاده از ضدآفتاب را برای کودکان از ۶ ماهگی به بالا توصیه می‌کنند. معمولا برای نوزادان از ضد آفتاب‌های فیزیکال که دارای فیلترهای فیزیکی هستند استفاده می‌شود. این ضد آفتاب حاوی زینک اکساید و تیتانیوم اکساید بوده و نور آفتاب را منعکس می‌کنند.
اس پی اف SPF) ) در کرم ضد آفتاب یعنی چی؟

حتما در خبرها و روی جعبه کرم ضد آفتاب با واژه اس پی اف آشنا شده اید. در واقع SPF مخفف عنوان انگلیسی: sun protection factor به معنای عوامل محافظت از خورشید است. تحقیقات نشان داده‌ است که کرم‌های ضدآفتابی که SPF 30 دارند تا ۹۷ درصد اشعه‌های مضر را دفع می‌کنند و SPF 50 تا ۹۸ درصد اشعه‌های مضر آفتاب را دفع می‌کند. به همین دلیل متخصصین استفاده از کرم ضد آفتاب با SPF 30 را برای پوست کافی می‌دانند.

مهاجمی که از کف خانه وارد می‌شود:

باید بدانیم که رادون دومین عامل ایجاد کننده سرطان ریه در انسان بعد از سیگار است، بدانیم که این گاز در منازل ما به مقادیر متفاوت وجود دارد، (رادون موجود در خاک بتدریج در زیر ساختمان تجمع مینماید و فشار آن بالا می رود و چون فشار هوا در داخل ساختمان معمولا کمتر فشار در داخل خاک است باعث می شود که رادون موجود در خاک از طریق کف و دیوارها به داخل ساختمان منتقل شده و مقدار آن زیاد شود).

ایمنی و بهداشت مواد غذایی:

  • خودداری از نگهداری موادغذایی به مدت طولانی (حتی در یخچال).
  • عوض کردن و یا شستن پارچه هایی که در آشپزخانه به کار می رود.
  • اگر از شیر خام استفاده می‌کنید، حتما آن را به مدت ۲۰ دقیقه بجوشانید و سپس مصرف کنید.
  • از خرید و مصرف کنسرو بادکرده و زنگ زده خودداری کنید.
  • از نگهداری قوطی کنسرو در یخچال و محیط‌های مرطوب خوددداری کنید.
  • قبل از باز کردن در کنسرو آنرا بمدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه در داخل آبی که در حال جوشیدن است قرار داده، حرارت دهید و پس از سرد شدن مصرف کنید.
  • گوشت سالم باید رنگ طبیعی داشته باشد، بوی بد ندهد، سطح آن لیز و مرطوب نباشد و مهر کشتارگاه داشته باشد.
  • تخم مرغ سالم دارای خصوصیات زیر است وقتی در ظرف آب قرار داده می‌شود در ته ظرف قرار گیرد، در موقع تکان دادن لق نزند، بعد از شکستن زرده آن با سفیده مخلوط نباشد و در مقابل نور زرد و شفاف باشد. (تخم مرغ خریداری شده را در یخچال نگهداری کنید).

نکات کلیدی در بهداشت خانوار‌ها

  • ماهی های که چشم برجسته و شفاف فلس درخشنده، آب شش‌های قرمز و بوی مطبوع دارند، تازه و قابل خریداری هستند.
  • یک بسته غذایی باید تاریخ تولید، انقضا و مواد تشکیل دهنده محصول باشد.
  • از حرارت دادن زیاد و طولانی روغن‌های مایع خودداری کنید، همچنین از مصرف روغنی که چند بار حرارت دیده بطور جدی پرهیز کنید.
  • خارج کردن مواد غذایی از حالت انجماد
  • برای یخ‎زدایی مواد غذایی با توجه به شرایط می‌توان از روش های ذیل استفاده کرد: ۱) نگهداری مواد غذایی منجمد در دمای یخچال و در دمای ۵ درجه سلسیوس یا پایین‌تر تا ذوب شدن یخ، ۲) مستغرق کردن ماده غذایی منجمد در آب (در صورتی که دمای آب ۲۱ درجه سلسیوس یا پایین‌تر باشد، ماده غذایی باید در کیسه‌های پلاستیکی که نشتی نداشته باشد قرار داده شود و دما در قسمت های ذوب شده به بالای ۵ درجه سلسیوس نرسد و مواد غذایی بلافاصله بعد از یخ زدایی پخته شود). ۳) یخ ردایی ماده غذایی منجمد در ماکروویو (بعد از یخ زدایی ماده غذایی در ماکروویو بلافاصله باید ماده غذایی پخته شود).

مشکلات ناشی از دفع غیر بهداشتی فاضلاب:

به آب‌هایی که در مصارف مختلف خانگی، صنعتی، اداری استفاده شود و به دلیل اضافه شدن مواد زائد و آلوده به آن، کیفیت خود را از دست داده، آلوده شده و دیگر قابلیت مصرف مستقیم را ندارد فاضلاب گفته می‌شود.

فاضلاب حاوی مواد آلوده و بیماری زا است که برای موجودات زنده و حتی محیط زیست خطرناک است. اصلی ترین و شایع ترین ضرر دفع غیر بهداشتی فاضلاب شیوع بیماری‌های خطرناک است. فاضلاب مجموعه‌ای از مواد آلوده است که تماس این مواد آلوده با انسان باعث ایجاد بیماری در انسان می‌شود. رهاسازی غیربهداشتی و تصفیه نشده فاضلاب، باعث پخش شدن این مواد آلوده در محیطزیست می‌شود و این امکان را به عوامل بیماری‌زا می‌دهد که با تماس با انسان و وارد شدن در بدن او باعث ابتلا انسان به بیماری و شیوع آن بیماری شود. این بیماری‌ها ممکن است از نوع ویروسی، عفونی، واگیردار و یا انواع دیگر بیماری باشند که هریک خطرات بسیاری بر سلامت انسان دارد و حتی در بعضی مواد باعث مرگ انسان می‌شود. با کمی مبالغه می‎توان گفت: فاضلاب مجموعه ای کامل از تمام بیماری‌های موجود در انسان‌ها است. دلیل آن هم این است که فاضلاب خانگی حاوی فضولات انسان است و در این فضولات بیماری‌های موجود در بدن هر فرد را در خود دارد. حضور مواد آلوده و فاضلاب در محیط زیست و محل زندگی انسان باعث ایجاد مکانی مناسب جهت تغذیه و تکثیر حشرات موذی نظیر سوسک، مگس، پشه و موش می‌شود.

نکات کلیدی در بهداشت خانوار‌ها

پشه خاکی عاملی برای انتقال بیماری سالک است. مگس عامل انتقال امراضی همچون اسهال باسیلی و آمیبی، حصبه، وبا، تراخم، سل، جذام، سیاه زخم و بیماری‌های انگلی می‌گردد. موش نیز سبب انتقال بیماری‌های یرقان، طاعون، کریومننژیت، سالمونلا، تریشینوز و بیماریهای انگلی مثل آمیبیاز می‌شود.

حتی آلودگی‌های خشک شده فاضلاب نیز بیماری‌زا است. با خشک شدن مواد جامد داخل فاضلاب و تبدیل شدن آنها به ذرات ریز، امکان حرکت آنها همراه با باد وجود دارد و باعث انتقال عوامل بیماری‌زا از راه دستگاه تنفسی می‌شود و می‌توانند باعث ایجاد بسیاری از بیماری‌های ریوی و تنفسی شوند.

همچنین ببینید

برکه‌های تثبیت فاضلاب

برکه‌های تثبیت فاضلاب (Sewage Stabilization Ponds)

برکه های تثبیت فاضلاب (Sewage Stabilization Ponds)، گودال‌های خاکی هستند که فاضلاب خانگی و دیگر …

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *